Lapfüggöny

A lapfüggöny, vagy más néven panelfüggöny szintén a modern árnyékolástechnika egyik újítása. Jó kombinálhatóságának köszönhetően a modern és minimalista stílus kedvelői egyaránt előszeretettel alkalmazzák.

A lapfüggöny lényege, hogy az egymás mögött párhuzamosan futó sínekre felül tépőzárral rögzítjük a kifeszített lapokat, melyeket alul a felhajtásba rejtett súlylapok segítségével feszítünk meg. A lapok egymás elé húzhatóak el, de a szalagfüggönnyel ellentétben nem forgathatóak. Így fontos, hogy legyen elég hely a sín szélén, kétoldali gyűjtésnél a szélein, a lapok összegyűjtésére, hogy elhúzott állapotban ne akadályozzák az ablak illetve ajtó nyitását. A lapok szélessége tulajdonképpen bármekkora lehet, általában a lefedni szánt felület mérete, a sínek száma, és a lapok összegyűjtésére szánt hely mérete együttesen határozzák meg, mekkora lapokkal készüljön lapfüggönyünk. Átlagosan 50-70 cm közötti lapméretek a jellemzőek, de természetesen ettől el is lehet térni. Bizonyos esetekben a választott textil gyári szélességét is érdemes figyelembe venni. Nem mindegy, hogy egy anyagszélességből mennyi lapot lehet kiszabni, így spórolhatunk a megvásárolandó textil mennyiségével. A határozott mintáknál figyelni kell a minta ismétlődésére is, hogy az egymás mellé helyezett lapokon a minta a megfelelő helyre kerüljön. A raffrolóhoz hasonlóan a lapfüggönynek is megvan az az előnye a hagyományos függönyökkel szemben, hogy ugyan a sín szerkezet valamivel drágább, mint egy normál függönykarnis, de anyagmennyiség tekintetében csak a lefedni szánt felületre kell textilt vásárolnunk.

A szerkezet színe alap esetben fehér, vagy eloxált felületű fém szín. Fontos tudni, hogy mivel a fehér szín porszórt felület, a görgők könnyebben mozognak ezen a felületkezelésen, mint az eloxált felületen, így az eloxált sínen picit nehézkesebben, egyben hangosabban gördülnek a lapok. A szerkezet 2, 3, 4 és 5 sínes kivitelben rendelhető. Mozgathatóságát tekintve készülhet kézi mozgatással, ilyen esetben a lapokat húzzuk tetszőleges irányban kézzel, vagy függönyelhúzó pálca segítségével. Zsinóros mozgatással egy oldalra történő gyűjtés esetén maximum 5, két szélre történő gyűjtés esetén maximum 10 lap mozgatása lehetséges a sín szélén elhelyezett húzózsinór segítségével. A kézi és zsinóros mozgatáson túl a lapfüggöny működtetése is megoldható motoros kivitelben.

content_pictures_lapf_single

A panel lapok tulajdonképpen bármilyen fényáteresztő vagy sötétítő textilből készülhetnek, akár roletta vászonból is, de az fontos, hogy jó struktúrájú, jó tartású anyagot válasszunk.

Egy kis fantáziával, színek és minták kombinálásával a lapfüggöny is otthonunk meghatározó színfoltja lehet.

Milyen szélesek legyenek a lapok? Mennyi anyagra lenne szükség? Keressen bennünket, ha kérdése van, segítünk!

Ingyenes helyszíni felmérés Budapesten és környékén!