Sötétítő függönyök

A sötétítő függöny meghatározó eleme a térnek, akár sötétítési, vagy csak dekorációs feladatot lát el. A textilek rengeteg félék lehetnek, színük, mintájuk, sűrűségük más ás más. Ha az a célunk, hogy a helyiségben minél sötétebb legyen, a fény kizárása az elsődleges, abban az esetben az úgynevezett “black-out” függöny használatát javasoljuk. Ezek a textilek átlagosan 90%-ban fényzáróak, így minimális a bejutó fény mennyisége. Amennyiben nem a teljes sötétség elérése, csak a helyiség árnyékolása a cél, úgy a sötétítő textilek alkalmasak erre a célra. Ezek a textilek remekül használhatók dekorációs célból is.

Kültéri vagy beltéri árnyékoló használata esetén is remekül feldobja a szoba hangulatát egy jól megválasztott dekor függöny, akár csak két oldalra elkötve, vagy felső drapériával kombinálva. A textilek sokfélesége lehetővé teszi, hogy a beltérben már jelenlévő színekkel és mintákkal megtaláljuk a tökéletes harmóniát. A függönnyel megegyező, vagy vele harmonizáló anyagból készített díszpárnák és egyéb kiegészítők megteremtik a tökéletes összhangot otthonunkban. Készíthetünk terítőt, ágytakarót, székpárnát, huzatot, egy kis fantáziával ezek a kiegészítők lakásunk igazi díszei lehetnek.

A sötétítő függönyök szükséges mennyisége általában minimum a karnis méretének 1,5-1,8-szorosa. Mivel a textilek általában 140-150 cm szélesek, így a lapokat egymás mellé helyezve kell összevarrni. A szükséges anyagmennyiséget a függöny kész magassága és a textil gyári szélessége határozza meg. Azaz a magasságot annyiszor kell megvásárolni, míg a gyári textil szélességek összeadva ki nem adják a karnis méretének minimum másfélszeresét. Ez elsőre kicsit bonyolultnak tűnhet, szerencsére a textil gyártó cégek egyre több sötétítőnél alkalmazzák a 300 cm-es gyári szélességet vagy magasságot, ami megkönnyíti a dolgunkat az anyagszámolás és varrás tekintetében is.

A sötétítők nem csak hagyományos függönyként használhatóak, raffrolót és lapfüggönyt is készíthetünk belőlük, de fényáteresztő függönyök kereteként, paszpolozáshoz is remekül alkalmazhatók.

Milyen fazont válasszon? Mennyi anyagra lenne szüksége? Keressen minket, megadjuk a választ minden kérdésére!

 

Ingyenes helyszíni felmérés Budapesten és környékén!